جلايي پور: تندروهاي وطني ،فعلا طالبان را تطهير نكنند

به برترين وبگاه تخصصي تكنولوژي و رايانه ايران و جهان خوش آمديد.

از نظر تاريخي ، دولت هاي مركزي افغانستان معمولاً بر كل قلمرو كشور حاكميت برابر ندارند و نبايد آنها را براي جشن پيروزي قريب الوقوع طالبان ، در جهاني خيالي تصور و تحسين كرد. با اين حال ، وضعيت پيچيده در افغانستان مانع از بحث درباره رويكرد استراتژيك ايران در كار با افغانستان نمي شود. …

جلايي پور: تندروهاي وطني ،فعلا طالبان را تطهير نكنند https://maanews.ir/جلايي-پور-تندروهاي-وطني-،فعلا-طالبان-ر/ اخبار ما Tue, 06 Jul 2021 03:29:17 0000 بين الملل https://maanews.ir/جلايي-پور-تندروهاي-وطني-،فعلا-طالبان-ر/ از نظر تاريخي ، دولت هاي مركزي افغانستان معمولاً بر كل قلمرو كشور حاكميت برابر ندارند و نبايد آنها را براي جشن پيروزي قريب الوقوع طالبان ، در جهاني خيالي تصور و تحسين كرد. با اين حال ، وضعيت پيچيده در افغانستان مانع از بحث درباره رويكرد استراتژيك ايران در كار با افغانستان نمي شود. …

از نظر تاريخي ، دولت هاي مركزي افغانستان معمولاً بر كل قلمرو كشور حاكميت برابر ندارند و نبايد آنها را براي جشن پيروزي قريب الوقوع طالبان ، در جهاني خيالي تصور و تحسين كرد.

با اين حال ، وضعيت پيچيده در افغانستان مانع از بحث درباره رويكرد استراتژيك ايران در كار با افغانستان نمي شود. از آنجا كه طالبان يك جنبش مذهبي “ضد آمريكايي” و از طرفداران “دولت اسلامي” است ، آيا ايران و جمهوري اسلامي بايد در كنار طالبان در برابر دولت قانوني افغانستان بايستند و جنايات اين گروه تروريستي را پاكسازي كنند؟ به نظر مي رسد كه به سه دليل ، استراتژي اصلي ايران در اين كشور بايد تقويت “دولت ملي” افغانستان باشد ، نه پاك سازي طالبان.

1- ظهور جنبش مذهبي – افراطي طالبان يا استقرار مجدد حكومت اسلامي و امارت در افغانستان مغاير با منافع ملي ايران است. طالبان به عنوان يك جنبش ضد شيعه و ضد ايراني (نيرويي كه يازده ديپلمات ايراني را در مزار شريف در دهه 1980 به قتل رساند) و ضد توسعه است ، مي تواند جريان هاي متخاصم سلفي و مسلح در ايران را تقويت كند. ائتلاف ضد ايراني (معروف به ائتلاف نتانياهو ، بونسلمان و ترامپ) حساب مي كند كه ايران با تأكيد بر تنش هاي قومي و ساير سلفي ها-مذهبي در ايران قيام خواهد كرد.
2- ايران بيش از چهار دهه در پذيرش مهاجران افغان نقش جدي داشته است …

اما اين نقش مهمي در روند توسعه اقتصادي و همكاري افغانستان نداشته است. ايران مي تواند در دولت ملي افغانستان (نه از طريق تسخير طالبان) نقش توسعه اي داشته باشد ، در غير اين صورت وضعيت فعلي “هزينه كردن” ايران و “بهره برداري” از تركيه ادامه خواهد يافت. در شرايط فعلي افغانستان ، ايران يك پنجم نقش تركيه را در توسعه اقتصادي افغانستان بازي نمي كند. چه زماني طالبان عليه توسعه به ايران اجازه مي دهند تا در توسعه افغانستان مشاركت كند؟
۳- اين واقعيت كه در افغانستان افرادي وجود دارند كه مي خواهند طالبان را به روند اجرايي افغانستان بياورند ، مسئله اي در داخل افغانستان است و به نيروهاي داخلي كشور مرتبط است و افراط گرايان داخلي ايران نبايد براي پاكسازي طالبان عجله كنند. دولت هاي ملي افغانستان ، تاجيكستان و ايران مي توانند مانند سه خويشاوند و ياور باشند. واضح است كه دفاع از منافع ملي و حوزه هاي نفوذ ايران در چارچوب همكاري كشورهاي همسايه شرقي بهتر انجام مي شود و طالبان حتي در مدل دولت ملي افراطي “دولت-ملت” نمي گنجند.

23302

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.